Positive Touch Massage                            Therapie

         Bewustwording door Positieve Aanraking  

Cranio Sacraal massage


Cranio Sacraal Massage: Het cranio systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies daaromheen en het hersenvocht. Dit wordt beschermd door onze schedel, het Cranium, en de wervelkolom tot aan het heiligbeen, het Sacrum. Hierbinnen bevindt zich het zenuwstelsel.

Het ritme van het cranio sacrale vocht wordt veroorzaakt door een pompsysteem diep binnen in de hersenen. Dit cranio sacrale ritme uit zich als een golf die in het hele lichaam voelbaar is.

Dit ritme kunnen we beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel regelt de werking van alles wat er in ons lichaam gebeurt. Daarmee is het cranio sacraal ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie in ons lichaam. 
In de loop van ons leven slaat het lichaam door zowel fysieke als emotionele oorzaken allerlei trauma's (groot en klein) op, zowel lichamelijk als emotioneel. Zo'n opgeslagen trauma kan op den duur klachten gaan veroorzaken. Denk hierbij aan een moeilijke geboorte, een valpartij, een sportongeval, maar ook een sterfgeval of scheiding.  
Via zachte aanrakingen en uitnodiging wordt contact gemaakt met het cranio sacrale ritme. Hierdoor wordt het lichaam uitgenodigd om spanningen los te laten. 

Ook zonder aanwijsbare klachten kan een cranio sacraal massage worden uitgevoerd voor de innerlijke rust. 
Indirect wordt er op het hele lichaam gewerkt omdat alles in het lichaam met elkaar verbonden is via het bindweefsel. Ook de organen, spieren, pezen, gewrichten en botten bewegen mee.